Contact

U heeft met spoed een woning nodig

Heeft u dringend woonruimte nodig? In sommige gevallen kunt u een voorrangsverklaring aanvragen (ook wel urgentie genoemd). Bijvoorbeeld omdat u medische of sociale problemen heeft. Met die verklaring krijgt u voorrang op een nieuwe woning.

Een voorrangsverklaring vraagt u aan als er sprake is van:

  • U heeft ernstige medische, sociale of financiële problemen.
  • U verblijft in een erkende noodopvang.

U leest meer voorwaarden op de website van gemeente Westland of gemeente Den Haag.

Probeer eerst zelf een oplossing te vinden

U doet eerst zelf alles om een oplossing voor uw probleem te vinden. Vraagt u de voorrangsverklaring aan? Dan moet u ingeschreven staan bij Woonnet Haaglanden. Daarna kijken we of een sociale huurwoning de enige oplossing is voor uw probleem. U krijgt namelijk geen voorrangsverklaring als een vrije sector huurwoning, kamerhuur of tijdelijke inwoning ook een oplossing biedt. Ook moet u aan kunnen tonen dat u minimaal drie maanden actief reageert op passende woningen.

Zo vraagt u de voorrangsverklaring aan bij gemeente Westland

U vraagt de voorrangsverklaring aan bij een woningcorporatie.

  • Huurt u al een woning bij een woningcorporatie? Dan vraagt u daar de voorrangsverklaring aan.
  • Huurt u nog geen woning bij een woningcorporatie? Dan vraagt u de voorrangsverklaring aan bij de woningcorporatie die het dichtstbij is in de gemeente waar u woont.

U betaalt geld voor de aanvraag van de voorrangsverklaring.

U betaalt altijd voor de aanvraag. U weet dan nog niet zeker of u de verklaring ook krijgt. In Westland kost die aanvraag € 66,50 (peildatum januari 2023). U betaalt dit aan de woningcorporatie.

U krijgt een gesprek met de woningcorporatie.

Tijdens dit gesprek beantwoordt u vragen over uw situatie. De woningcorporatie helpt u met het indienen van de aanvraag van de voorrangsverklaring.

De gemeente bepaalt of u de voorrangsverklaring krijgt.

De woningcorporatie bepaalt dit niet.

Zo vraagt u de voorrangsverklaring aan bij gemeente Den Haag

U vraagt de voorrangsverklaring aan op de website van gemeente Den Haag. U vindt daar meer uitleg over hoe de aanvraag gaat en hoeveel u daarvoor betaalt.

Uw voorrangsverklaring is 3 maanden geldig

Tijdens die drie maanden mag u met voorrang reageren op bepaalde woningen. Op de verklaring staat welke woningen dat zijn. Het is belangrijk dat u gedurende deze drie maanden zo veel mogelijk reageert op woningen die overeenkomen met uw zoekprofiel. Lukt het niet om met de voorrangsverklaring binnen drie maanden een passende (op basis van uw inkomen en huishoudsamenstelling) woning te vinden? Dan vervalt de voorrangsverklaring.

Binnen twee weken na deze vervaldatum kunt u nog wel een aanvraag indienen voor een éénmalige passende woningaanbieding. Dit kan alleen bij de woningcorporatie waar u de urgentie heeft ingediend. Let op: de woningcorporatie wijst u dan een woning toe. U heeft dan geen inspraak meer op de woonplaats en het soort woning. Accepteert u deze woning niet? Dan vervalt de voorrangsverklaring alsnog.


Veelgestelde vragen over voorrangsverklaring aanvragen

Mijn woning is te klein geworden. Krijg ik voorrang?

Als uw woning te klein is, krijgt u geen voorrang.

Ik heb ruzie met mijn buren. Krijg ik voorrang?

Bij burenruzie krijgt u geen voorrang. Hier vindt u meer informatie wat u in zo'n situatie kunt doen.

Ik heb heimwee en wil verhuizen. Krijg ik voorrang?

Bij heimwee of eenzaamheid door bijvoorbeeld het ontbreken van een sociaal netwerk krijgt u geen voorrang.

Ik heb vaak ruzie met mijn ouders? Krijg ik voorrang?

U krijgt geen voorrang vanwege een moeilijke thuissituatie door ruzie tussen ouders en kinderen. Alleen als er sprake is van een levensbedreigende situatie.